Tante Toosje | Peuteropvang | Groningen

Peuteropvang Tante Toosje is een locatie speciaal voor kinderen tussen de 2 en 4 jaar. Kinderen kunnen twee dagdelen per week komen spelen. Als kinderen groter worden, groeit ook de wereld om hen heen. Ze hebben de behoefte hun omgeving te ontdekken. De peuteropvang is dan een avontuurlijke plek, helemaal gericht op de ontwikkeling van kinderen. Veilig, vriendelijk en stimulerend.

  • We werken volgens de methode van Reggio Emilia
  • Onderdeel van Vensterschool Stadspark
  • Avontuurlijk plein

Deze locatie gaat na de kerstvakantie verhuizen naar de Canadalaan.

Peuteropvang Tante Toosje

Binnen hebben we een mooie grote ruimte met een ‘boom’ in het midden waar we afwisselend herfstbladeren, vogels en bijtjes in hangen. We hebben niet alleen kinderspeelgoed, maar ook gewone spullen die interessant voor kinderen zijn: echt serviesgoed, een koptelefoon, huishoudhandschoenen, een gaatjeslepel en – de populaire – schuursponsjes.
Buiten richten we de tuin en het plein zo avontuurlijk mogelijk in. Met heuveltjes, verstopplekjes, bamboebosjes en allerlei kleine dingen die er een plek van maken die de moeite van het ontdekken waard is.

Op peuteropvang Tante Toosje werken we met één of twee gediplomeerde beroepskrachten en soms een stagiaire. De groepen hebben maximaal zestien kinderen. Tweejarigen en driejarigen zitten bij elkaar in de groep, ze leren van elkaar en ze helpen elkaar.

Wij laten ons inspireren door de methode Reggio Emilia. Dat is een manier van werken met kinderen die veel aan de beslissing van kinderen overlaat, waar kinderen ruimte krijgen en zich kunnen ontwikkelen daar waar hun belangstelling ligt. Dat laat zich niet dwingen, maar wel stimuleren en begeleiden. Bij peuteropvang Tante Toosje benoemen we wat kinderen doen. Heeft het autootje een lekke band? Waar gaat de auto dan naar toe? Wij geven woorden aan het kind, op een gegeven moment komt het zelf met iets nieuws.

We werken samen met Vensterschool Stadspark en we werken daarbij aan het creëren van een ´leerrijke omgeving´ voor kinderen. Deze lijn wordt door de basisschool en de onderbouw van het voortgezet onderwijs doorgezet.