Blog: ijsjes eten

19 juli 2021

ijsjes eten

Bij lekker zomerweer horen natuurlijk ijsjes!
Echter doen veel ijsjes niet zo veel goed voor onze kinderen. Ze zitten bomvol suikers en bevatten weinig tot geen voedingstoffen. Dat kan ook anders! Er zijn hier en daar gezonde ijsjes te koop, gemaakt van niets anders dan fruit. Je ook heel goed zelf gezonde ijsjes maken. Online en in de winkel zijn er allerlei soorten (BPA vrije) ijsvormpjes te koop.

Op de locatie Reitdiephaven zijn we samen met Kim Schat-Hakkenes van de Healthy Ageing Architect bezig om de principes van Healthy Ageing (gezond opgroeien) toe te passen op de opvang. Hierbij hanteren we een mix van wetenschappelijk onderbouwde principes. Zoals positieve gezondheid, de pijlers van de blue zones en ook richtlijnen vanuit het voedingscentrum. We kijken naar wat past bij onze opvang en kijken vooral ook hoe we dit praktisch kunnen toepassen.

Het voedingscentrum hanteert voor kinderen tot 4 jaar de richtlijn dat zij geen producten krijgen buiten de schijf van 5. In de praktijk is dat nog niet zo gemakkelijk, want in veel producten in de supermarkt zit een ingrediënt of samenstelling die het ongeschikt maakt voor de schijf van 5.  Te veel (toegevoegde) suikers, te veel verzadigde vetten, zout of te weinig vezels. Dit zijn nog maar een paar voorbeelden van criteria waarom iets niet binnen de schijf van 5 past.
Kritisch kijken naar de verpakkingen en keuzes maken richting producten die wél de voedzame voedingstoffen bevatten. Zo gaan we stap voor stap richting een meer helpend aanbod.

Zo ook de ijsjes. Zoals gezegd de meeste ijsjes bevatten vooral suiker. Ongezonde ijsjes zijn grofweg op te delen in twee categorieën:
• waterijsjes (suiker, water en een smaakstof)
• ijsjes op basis van room.
Nu is er natuurlijk helemaal niets mis met af en toe een ongezond ijsjes. Echter is het ook fijn dat je je kinderen geheel verantwoord ijsjes kunt aanbieden. Daarom in deze blog een tweetal volledig verantwoorde ijsjes (die je eindeloos kunt variëren) en één beter dan- variant.

Gemakkelijk en snel een grote bak met gezond schepijs:

Ingrediënten:
• 1 banaan
• 200 a 300 gram diepvries fruit (kies 1 soort)
– Mango
– Bosbes
– Aardbei
– Framboos
– Perzik
– Kers
• 8 Grote lepels halfvolle yoghurt
Bereiding: Pureer alles met een goede staafmixer.
Zet even in de diepvries en gebruik een ijslepel om bolletjes te maken. Of gebruik vormpjes om ijsjes op een stokje te maken.

Gemakkelijk en snel een fruitijsje vol van fruit.

Hou er rekening mee dat de ijsvormpjes meestal niet zo groot zijn, je hebt dus niet zo heel veel nodig om veel ijsjes te maken.
Ingrediënten:
• 50% aardbei (vers of diepvries
• 50 % watermeloen.
Bereiding: Pureer alles met een goede staafmixer. Verdeel over de vorpjes.
Je kunt zelf experimenteren met verschillende fruitsoorten.
Ook kun je meerdere kleuren ijsjes maken. Dan voeg je eerst een laagje toe aan de vorpjes en laat je die even in de diepvries staan, daarna voeg je de rest en het stokje toe.

Tot slot willen we nog een “beter dan” variant delen. Bovenstaande ijsjes zijn volledig verantwoord, ze bevatten alleen voorkeursproducten en kunnen dus elke dag gegeten worden. Ze zijn niet al te ingewikkeld, maar je moet er wel even mee bezig. Op de opvang wordt als uitzonderingsproduct ook wel eens cool bear gegeven, deze siroop bevat geen toegevoegde suiker, wel een stevia zoetmaker. Van deze siroop kun je ook heel goed ijsjes maken. Ook kun je diksap (zonder toegevoegde suikers) gebruiken om waterijsjes te maken. Hou er wel rekening mee dat deze fruitsuikers voor het lichaam ook gewoon suikers zijn. Het is dus een beter alternatief dan de gekochte waterijsjes maar het blijft een af en toe product.
Uiteraard kunnen de kinderen mee helpen om de ijsjes te maken!

Deze blog is geschreven voor Kids First door Kim Schat – Hakkenes, Healthy Ageing Architect.