Gezond leven in de lente

23 maart 2022

De lente is begonnen! Het thema lente is een thema dat op bijna elke kinderopvang wel voorbij komt. Want het is een heerlijk moment: van grauwe, koude dagen gaan we over naar dagen met meer daglicht, kleuren komen weer terug en naar buiten gaan is zoveel gemakkelijker. Het is ook een ideaal moment om activiteiten voor gezond opgroeien weer wat meer aandacht te geven. In deze blog een aantal echte lente start activiteiten.

Water

Allereerst water drinken. Water is noodzakelijk voor plantjes om te kunnen groeien. Ook voor ons lichaam is water ontzettend belangrijk. Voor nog lang niet alle kinderen is water drinken de norm. Met weer warme dagen in het verschiet is dit een mooi moment om het ranja of sap drinken langzaam over te zetten naar het drinken van water. Dit is niet alleen goedkoper, beter voor het gebit maar ook voor het lichaam gewoon de beste keuze. In deze blog lees je hoe je dit stap voor stap kunt aanpakken.

Buiten spelen

Met zonder jas” naar buiten, dát is het eerste echte lente gevoel! En wanneer je ‘s morgens met je blote benen naar school fietst, waarbij dat eigenlijk nog te koud is, maar je voelt dat het een warme dag wordt met veel buiten spelen. Kleine kinderen weten zelf vaak heel goed wat ze buiten kunnen doen, met een paar simpele materialen uit de natuur kunnen ze zich heel goed vermaken. Vind je het lastig om activiteiten aan te bieden buiten, wat gaan we dan doen? Probeer dan eens simpelweg de kinderen te volgen. Kijk waar hun aandacht naar toe gaat, speel en ren mee, ga samen op ontdekking door de buiten ruimte, of dat nu een plein is, een tuin of een park, er is buiten van alles te ontdekken. Kinderen die het niet zo gewend zijn kun je een zetje geven door samen op zoek te gaan naar diertjes, trek eens een tegel omhoog en ontdek wat er allemaal leeft, of schep eens een hap aarde uit de grond.

Zomertijd

De zomertijd komt er aan in het weekend van 27 maart. Om je kinderen hier goed op voor te bereiden kun je hun bedtijd een paar keer met een kwartiertje uitstellen. Houd er ook een beetje rekening mee dat de klok misschien wel een uur vooruit is gezet, maar dat hun bioritme misschien op het oude ritme loopt. Trek, dorst, slapen, alle ritmes moeten zich nog even aanpassen aan de nieuwe tijd.

Fruit en groente

Tegenwoordig zijn vrijwel alle producten het hele jaar verkrijgbaar, maar wanneer je je een beetje verdiept in de seizoen oogsten, dan weet je dat aardbeien in principe niet groeien in de winter en dat pompoenen na februari eigenlijk niet te verkrijgen zijn. Door een internationaal transport netwerk, vliegen onze groente en fruitsoorten de hele wereld over. Ook worden groente en fruit soorten gekweekt in kassen. Samen met de kinderen kan het heel leuk en leerzaam zijn om te onderzoeken welke groente- en fruitsoorten er juist in de lente geoogst kunnen worden, en wanneer het steeds warmer wordt zullen er steeds meer (lekkere) fruit soorten bij komen.

Moestuin

Alle bovenstaande thema’s komen perfect terug in een moestuin. Een moestuin is niet alleen voedzaam, maar het leert kinderen ook discipline, respect voor voeding (je leert immers dat het best lang duurt voordat je kunt oogsten), maar ook de herkomst van voeding. Daarnaast leert het kinderen welke groente- en fruitsoorten wanneer groeien, wat kun je zelf kweken en wat groeit er eigenlijk helemaal niet in Nederland. Extra winst is dat je regelmatig naar buiten gaat en lekker in beweging bent. Vaak kun je al met een paar moestuin bakken of een klein stukje grond een leuk moestuintje beginnen. Ook kun je op de vensterbank in plantenbakken ook heel wat groenten en kruiden kweken.

Op naar een fijne lente!

Deze blog is geschreven door Healthy Ageing Architect Kim Schat – Hakkenes voor Kids First.