BSO de Westereen zet zich in tegen zwerfafval

11 oktober 2022

Wethouder Gerben Wiersma van gemeente Dantumadiel was op 10 oktober bij BSO de Westereen aanwezig voor de aftrap van de 6e editie van “Skjin Wetter”. Het grootschalige opruimfestijn tegen zwerfafval, georganiseerd door FMF (Friese Milieu Federatie), staat dit jaar in het teken van microplastics.

Tijdens deze editie van Skjin Wetter gaan ruim 2.000 vrijwilligers op allerlei plekken in en rondom water in Friesland zwerfafval zoeken. Wekelijks krijgen wij het gewicht van een bankpas aan microplastics binnen via onze voeding. Zwerfafval wordt vaak meegevoerd door de wind en komt uiteindelijk in water terecht. Vervolgens kan het via riolen, beken, sloten, grachten, meren en rivieren in de zee te belanden. Het zeewater in combinatie met zonlicht breekt grote stukken plastic af tot kleine deeltjes, waardoor microplastics ontstaan. Deze komen in ons voedsel en drinkwater, omdat waterzuiveringsinstallaties ze er niet uit kunnen filteren. Met Skjin Wetter wordt hiervoor aandacht gevraagd én wordt actief gewerkt aan het verminderen van zwerfafval.

 

BSO de Westereen is klaar voor Skjin Wetter 2022

 

 

 

 

 

 

 

 

Aftrap bij Kids First

Kinderen gezond laten opgroeien is één van de speerpunten van Kids First. De samenwerking met de FMF is een mooie manier om actief met dit thema bezig te gaan. Kids First vindt de boodschap van Skjin Wetter belangrijk: “Kinderen leren niet alleen over duurzaamheid en het milieu, maar ook over gezondheid. Dit zijn allemaal belangrijke onderwerpen in de opvoeding.”. Kinderen van Kids First overhandigden bij de aftrap een tekening aan de wethouder en gingen zelf in de buurt van de BSO op zoek naar zwerfafval om op te ruimen.

Al het zwerfafval wordt opgeruimd