Emi blogt over…hitteprotocol in de praktijk

28 mei 2018

“We gaan insmeren, dan kunnen we naar buiten!” zeg ik tegen de kinderen. Het is een warme dag in maart en de kinderen kijken mij vreemd aan. We doen wat? Ik leg uit dat het warm is, de zon goed schijnt en dat je daardoor kunt verbranden. Verbranden? Ja, je kunt rode zere armen, benen, gezicht en dergelijke krijgen. Dat willen we natuurlijk voorkomen! Dus smeren we de kinderen één voor één in met zonnebrandcrème.Kids First COP groep _ hitteprotocol

De kinderen worden op zonnige dagen vanaf half maart, wanneer de zon feller begint te worden, meerdere keren per dag door ons ingesmeerd met factor 50. Kinderen met een gevoelige huid smeren we nog vaker in. Ook de baby’s, die we verder zoveel mogelijk in de schaduw houden, worden ingesmeerd. Sommige kinderen hebben een zonnehoedje mee en zetten dat vrolijk op hun hoofd. Daarna kunnen de kinderen heerlijk hun gang gaan buiten.

We zitten nu volop in de lente en gaan richting de zomer. We zijn al bijna in juni en inmiddels weten de kinderen heel goed wat insmeren is. Kinderen raken er snel aan gewend. Zodra we klaar staan met de tube steken ze hun armen al naar voren. De grote kinderen willen ook graag helpen smeren. Daarbij letten we extra op dat er geen enkel plekje wordt overgeslagen. Met hun witte gezichtjes gaan ze vrolijk de zandbak in, of ze slepen met een emmer water. Heerlijk ter verkoeling!

De mooie, zonnige, warme dagen zijn steeds vaker aanwezig. Binnen proberen we het zo koel mogelijk te houden, door o.a. ventilatoren te plaatsen. Waar we ’s ochtends alle ramen en deuren open zetten zodat het kan doorluchten, sluiten we in de middag de ramen en rolgordijnen. Tussen 12.00 – 15.00 uur spelen we niet buiten, omdat het dan het heetst van de dag is en de zon te fel. Ook de lutjepotjes worden op dat moment niet gebruikt.

Buiten zorgen we voor extra schaduwplekken en uiteraard is er de hele dag extra drinken beschikbaar. De kinderen vermaken zich ondertussen ontzettend goed. Geef ze een emmer en een schepje, de zandbak en wat water. Ze scheppen, graven en bouwen volop. Ondertussen checken wij wie er nog een keer extra ingesmeerd moet worden. Zo zorgen wij ervoor dat de kinderen op warme dagen ook goed verzorgd en beschermd de dag door komen. Laat de zomer maar komen!