Emi blogt over… Lente en Pasen

1 april 2018

De zon laat zich wat vaker zien, de temperatuur stijgt. De vogels laten van zich horen en de eerste bloemetjes beginnen weer te bloeien. Het is lente! Lente is een thema waar we veel mee doen. We knutselen bloemen zoals narcissen en krokussen. We zingen liedjes over het voorjaar én we besteden aandacht aan Pasen.

pasen paashaas kindje kind eieren

Een liedje over de Paashaas:

Ik zag twee hazen
Vlak voor Pasen
Zitten in een weiland
Met een mandje vol met eitjes
Aan het verven met zijn beidjes
Kijk eens hier
Kijk eens daar
Nu zijn alle eitjes klaar

(Melodie: Ik zag twee beren broodjes smeren)

Buiten spelen is gezond en dat doen we dus ook zodra het weer het toe laat. Het liefst het hele jaar door. Maar vanaf de lente is het nog fijner om naar buiten te gaan. We kunnen dan eindelijk weer naar buiten zonder eerst alle mutsen, handschoenen, skipakken en snowboots aan te moeten trekken. De zandbak word speelklaar gemaakt, het gras gemaaid en de heg gesnoeid. De speeltoestellen worden officieel gekeurd en het speelgoed bekeken. Voldoet het nog? Is er vervanging nodig?

Kinderen kunnen volop fietsen en zich uitleven op ander rijdend materiaal. Ze roetsjen van de glijbaan, plukken bloemetjes en maken mooie bouwwerken in de zandbak.

Op een klein klimtoestel roepen ze om het hardst: “Wie wil er een ijsje?” Het “ijsje verkopen” is al jaren een favoriete bezigheid buiten, waarin de kinderen helemaal los kunnen met hun fantasie. Alle smaken worden genoemd. De jongere kinderen leren het “ijsje verkopen” van de oudere kinderen en zo blijft het klimtoestel altijd een “ijsjes verkoopplek”.

Voor Pasen is het ook een groot succes om met de kinderen paaseieren te zoeken in de tuin. De vraag is alleen wie nou die paaseieren in de tuin verstopt heeft. Als een collega zegt dat de andere collega dat gedaan heeft, kijkt één van de peuters haar met grote ogen aan. “Nee hoor dat kan niet, dat was de Paashaas!” zegt ze vol overtuiging. Daarna zoeken alle kinderen heel fanatiek naar de eitjes. Hier zit er één! En dáár! En als ze dan allemaal zijn gevonden, dan willen de kinderen nog wel een keer zoeken. Maar wie verstopt er dan weer die eitjes?