Gezond trakteren

21 januari 2022

Gezond trakteren

Je moet er bijna een wetenschappelijke formule op loslaten om gezond te kunnen trakteren. Wil je dat het bovenal gezond is, lekker en dan ook nog eens verpakt? (Want daar vragen de corona maatregelen om). En dan het belangrijkste ook nog eens leuk voor de jarige om te trakteren. Het is soms een hele uitdaging, maar het kan wel!
Wat is gezond trakteren?
Vaak heeft elke school en of opvang een eigen begeleid gericht op trakteren, maar over het algemeen zijn de richtlijnen voor gezond trakteren wel een beetje vergelijkbaar. Je hebt dan ook drie categorieën traktaties:
1. Helemaal gezond. Dit bevat niet-eetbare producten (een speelgoedje bijvoorbeeld) of producten die helemaal binnen de schijf van 5 vallen. Je kunt hier voor de ‘kies ik gezond app’ gebruiken om te controleren of de producten hierbinnen vallen. Bijvoorbeeld: een blokje kaas met druiven rups.
2. Gezond met een uitzonderingsproduct. Dus bijvoorbeeld een rij met aardbei en de bovenste is gedipt in pure chocolade. Of een appel met suikeroogjes.
3. Niet gezond. Deze traktaties kunnen nog wel eens in de tas belanden wanneer een locatie een traktatiebeleid heeft. Dit zijn traktaties zoals snoep, chips of koeken.

Wil je gezond trakteren?

Wil je dus voorkomen dat een traktatie in de tas belandt, dan kun je het beste kiezen uit de bovenste twee producten. Je kunt natuurlijk ook altijd vragen wat het beleid is op de locatie, zodat je zeker weet dat je goed zit. Voor niemand is het leuk om een traktatie te moeten weigeren. Echter is het voor ouders die niet willen dat hun kind te veel snoep krijgt natuurlijk ook niet fijn wanneer een kind een ongezonde traktatie krijg op school. Ook bij Kids First staat de emotionele veiligheid van het kind voorop, daarom hebben we op Healthy Ageing Locatie in Reitdiephaven gesproken over het wel of niet weigeren van een traktatie. Want een kindje dat trots aan komt met de traktatie wil je geen slecht gevoel geven. Voor iedereen is een traktatie uit categorie 1 of 2 daarom beter. Zo krijgen de kinderen geen onnodige suikers en transvetten binnen én blijft het trakteren een groot feest.

En nu? Begin hier

Hoe zorg je dan nu voor een gezonde traktatie? Ik begin zelf altijd bij het thema. Wat speelt er momenteel in de belevingswereld van mijn kind? Zijn dit dino’s? Dan veranderen rozijntjes in dino-keutels. Zijn dit Minions? Dan krijgen alle bananen gekke ogen met een stift. Mini Mouse? Een kleurplaat met een mooi lint en een potloodje eraan. Vooral voor jonge kinderen is het niet zo moeilijk om gezonde traktaties te maken. Kleed het geheel goed aan en je komt al een heel eind.

Inspiratie opdoen

Wanneer je een beetje een beeld hebt bij het thema (of meerdere voor ogen hebt) ga dan naar Google of Pinterest. En typ: “Thema” + gezonde traktatie. Dus bijvoorbeeld: gezonde minecraft traktatie. Vaak kom je dan al een heel eind en kun je genoeg inspiratie op doen om er zelf iets leuks van te maken. Lust je kind een bepaald soort weergegeven fruit niet, dan vervang je dit natuurlijk voor iets anders wat je kind zelf wel gewoon lust.
Extra tips voor gezond trakteren.
Het voedingscentrum heeft daarnaast nog wat extra tips voor trakteren in coronatijd. Fruit dat in de ‘eigen verpakking’ zit is handig als voorverpakte producten. (Denk aan een mandarijn of banaan). Voorverpakt gedroogd fruit zoals een doosje rozijntjes heeft ook ongekend veel toepassingsmogelijkheden en is vaak nog erg populair op de dagopvang of bij de kleuters. Wil je kind ontzettend graag op iets ongezond trakteren, kijk dan of je deze portie zo klein mogelijk kunt houden én combineer het met iets gezonds én maak het extra feestelijk door leuke versieringen.

Online speuren

Deze websites zijn fijn om nog eens extra rond te speuren voor gezonde traktaties en tips:
de website van het Voedingscentrum
www.pinterest.nl zoekopdracht: gezond trakteren of zoek in het Engels.

Het vraagt misschien even wat speurwerk en wat voorbereiding, maar een gezonde, leuke en coronaproof traktatie is zeker mogelijk! Hieperdepiep veel succes met een gezonde traktatie dit jaar!

Deze blog is geschreven door Healthy Ageing Architect Kim Schat – Hakkenes voor Kids First.