Gezonde boodschappen

8 november 2021

Gezonde boodschappen

Bij de Healthy Ageing Kinderopvang Reitdiephaven zijn we bezig met het thema ‘gezonde boodschappen’. Onderliggend aan dit thema ligt natuurlijk het gezonde voedingsbeleid van Kids First. Op deze locatie hebben we gekeken naar dit beleid en richten we ons vooral op de voorkeursproducten van het beleid.

Omgaan met uitzonderingen

Wanneer je gezond wilt eten is het belangrijk om de juiste voedingstoffen binnen te krijgen. Het is echter ook goed om eens onder de loep te nemen hoe je omgaat met de uitzonderingen. Vaak valt hier veel winst te behalen.
We denken misschien ook te vaak dat wij de enige zijn die de uitzondering aanbieden aan onze kinderen. Want als een kind op maandag een ongezonde traktatie krijgt, op dinsdag op de opvang, woensdag bij opa en oma, donderdag bij de sportclub en vrijdag denken de ouders, há even een uitzondering! Is het dan nog een uitzondering?

Wat er niet is, kun je niet eten

Dus ook de kinderen op Reitdiephaven krijgen heus nog wel eens een uitzondering, echter richten we onze aandacht echt meest op die voorkeursproducten. Want wat altijd aanwezig is, dát eten de kinderen. En zo gaat het thuis ook, wat er niet is kun je simpel weg niet eten. Natuurlijk vraagt dit een overgang. Wat we hier gedaan hebben, is eens kritisch kijken naar de boodschappen lijst; wat is al hartstikke goed? Waar we nog in verbeteren, hebben we naar alternatieven gezocht. Soms is een alternatief meteen goed gekeurd, soms vraagt het wat wennen en werken we er stap voor stap aan.

Waar op letten?

Waar kun je nou op letten wanneer je je boodschappenlijst wilt verbeteren? We gebruiken hier eerst de “kies ik gezond app” van het voedingscentrum. Met deze app kun je al veel producten filteren. Nu hoef je echt niet je hele boodschappenlijst te gaan controleren, maar begin eerst eens met een paar producten die de kinderen veel eten.
Het voedingscentrum let vooral op;

• Voldoende vezels
• Toegevoegd suiker (al is niet altijd 100% zonder toegevoegde suikers)
• Verzadigde (verkeerde) vetten
Wij kijken voor de kinderen onder 6 jaar ook nog eens naar het toegevoegd zout, dit is niet goed voor de jongsten. En we controleren daarnaast ook de ingrediëntenlijst, zijn er onnodige suikers aan toegevoegd, zitten er kleur- en smaakstoffen in of ingrediënten waarvan je het woord amper kunt uitspreken? Op basis hiervan kun je producten met elkaar vergelijken, sommige crackers, de bekende cream crackers van de BSO van vroeger bijvoorbeeld, bevatten weinig vezels en te veel verzadigde vetten. Daar zijn tegenwoordig betere alternatieven voor te vinden!

Een gezonde winkel bouwen

Om de kinderen mee te nemen in dit proces zijn we op de groepen een gezonde winkel gestart. Daar kunnen de kinderen gezonde producten kopen, boodschappen doen, scannen en betalen. Zo gaat ook het thema meer leven bij de kinderen en kun je ook uitleggen waarom sommige producten niet meer terug komen. Vooral voor de BSO is het leuk om die winkel samen in te richten, we vroegen een lokale supermarkt of ze wat materiaal te leen hadden de kinderen maakten een fantastische vers supermarkt.

Deze blog is geschreven door Healthy Ageing Architect Kim Schat – Hakkenes voor Kids First.