Gezonde Smikkelweken Groningen afgetrapt bij Kids First

28 juli 2023

De derde editie van Spoony’s Gezonde Smikkelweken is van start gegaan, het grootste nationale groenteprogramma voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Tijdens de Gezonde Smikkelweken ontdekken kinderen op een speelse manier gezonde en duurzame voeding. Van courgettecake tot bietenpizza’s. Dit jaar doen voor het eerst alle provincies in Nederland mee en is het aantal deelnemers meer dan verdubbeld ten opzichte van vorig jaar: meer dan 120.000 kinderen doen mee. In Groningen gaan ruim 4.800 kinderen op 56 bso-locaties vanaf volgende week spelen, koken en proeven. Kinderburgemeester van Groningen Fatoumata mocht vandaag het groentefeestje aftrappen op BSO De Wiardt. 

Kinderburgemeester van Groningen Fatoumata overhandigt het eerste pakket
Kinderburgemeester van Groningen Fatoumata overhandigt het eerste pakket


Aftrap in Groningen

Vandaag werd het vrolijke groenteprogramma afgetrapt in de stad Groningen. De kinderen van BSO De Wiardt van kinderopvangorganisatie Kids First gingen daar met Fatoumata, Kinderburgemeester van Groningen, twee gezonde groentechallenges aan om de Gezonde Smikkelweken af te trappen. Zo maakte zij hun eigen thee van gedroogd fruit, kruiden en bloemen. Verder deden zij het Zintuigenspel, waarbij ze bekende en minder bekende groente als maïs, ananastomaat, Chioggiabiet en vijg proefden. Net als de andere BSO’s ontvangt BSO De Wiardt vrolijke pakketten. Hierin zitten verse groente, spelletjes en activiteiten, waar zij de volgende week iedere dag mee aan de slag gaan.

Bij Kids First is gezonde voeding belangrijk, zij willen kinderen gezonde voeding en een gezond eetpatroon bieden. Daarmee leveren zij een positieve bijdrage aan de ontwikkeling. Kinderen zitten in een fase van ontdekken en het leren de wereld om zich heen. Diversiteit van voedsel, het kennen van de bron van voedsel, voeding en verschillende culturen zijn daarbij van belang. Maar ook het sociale element van samen eten, drinken en delen van voeding spelen hierbij een belangrijke rol. Daar wil Kids First een platvorm voor bieden, door te werken met een eetbeleid en door onder andere door mee te doen aan de Gezonde Smikkelweken.

Kinderen proeven van de verschillende groenten
Kinderen proeven van de verschillende groenten

 

Phaedra Mensen, oprichtster van Spoony: “In Nederland eet 85% van de kinderen in de leeftijd 4 tot 12 jaar te weinig groente. Honger wordt sneller gestild met een ongezonde snack. Met als resultaat dat 1 op de 7 Nederlandse kinderen overgewicht heeft. Het is onze missie om alle kinderen gezond te leren eten. Maar it takes a village to raise a child. Want ondanks dat ouders het belangrijk vinden dat hun kind gezond en gevarieerd eet, lukt het in de praktijk vaak niet. De Gezonde Smikkelweken is een middel om hen daarbij te helpen, omdat we een heel systeem in beweging zetten. Want zowel de kinderen, als ouders, opvang en scholen doen mee.”