Laatste weken school

31 mei 2022

Het zijn wat gekke weken, die laatste weken school. Er waren verschillende varianten van de meivakantie in omloop, een week rondom koningsdag, twee weken maar dan juist niet in de week van koningsdag, maar de weken erna. Die vakantie periode is een tijd van extra opvang of juist even geen opvang. Welke variant je ook hebt, de vakantie is in elk geval weer voorbij en daarmee gaan we het laatste periode in richting de zomervakantie. Een mooi moment om eens extra aandacht te besteden aan het lunch trommeltje.

Hoeveel eetmomenten

Op school zijn meestal twee eetmomenten en drink momenten. De eerste pauze is meestal rond een uurtje of 10 en het middag-eetmoment. Wanneer je kind naar de BSO gaat, krijgt het daar vaak fruit en wat te drinken wanneer het uit school komt. Je stopt dus voor twee momenten iets te eten in de tas.

Tussendoortje

Waar het vroeger misschien heel gebruikelijk was om koekjes of snoep mee te geven naar school, is het nu op veel scholen vooral de bedoeling om fruit of groenten mee te geven. Wanneer je kind toch wat meer trek heeft, kun je ook een boterham of volkoren cracker mee geven voor de eerste pauze.

Drinken

Ken je het nog van vroeger? Die (altijd lekkende) bekers met melk of erger nog, plakkerige yogi. Tegenwoordig zijn de bekers echt een stuk beter en kun je je kind zelfs warme thee of soep mee geven in een thermosfles als je kind daar van houdt. Want wanneer je door de supermarkt loopt zou je het wellicht niet denken met het ontelbare aanbod in pakjes drinken. Echter het beste wat je je kind kunt mee geven is water! Gewoon uit de kraan, in Nederland is het kraanwater van zulke hoge kwaliteit dat we dit gewoon kunnen drinken. Het beste voor je lijf, het milieu en de portemonnee. In pakjes drinken zit vaak onnodig veel suiker, en bij een klein pakje drinken krijg je kind vaak wel drie suikerklontjes binnen. (Vergelijk hier hoeveel suikerklontjes er in verschillende pakjes drinken zitten: https://www.voedingscentrum.nl/nl/zwanger-en-kind/dreumes-en-peuter/wat-geef-ik-te-drinken-.aspx)

Gewoon water is dus het beste, dit kun je natuurlijk in een mooie bidon doen waar je kind blij van wordt.

Broodtrommeltje

Wat stop je nu allemaal in het broodtrommeltje. Probeer vooral te variëren in producten die je kind lust. Een broodje, volkoren wrap. Kleine porties rauwkost, gekookt ei, een handje nootjes, stukje fruit. Nieuwe dingen proberen en gezonde dingen leren eten, dat kun je beter thuis doen. Stop vooral kleine porties van gezonde dingen in de broodtrommel die je kind al lust en wissel dat gedurende de week een beetje af. Er zijn leuke broodtrommeltjes te krijgen met verschillende kleine vakjes.

In de laatste weken van school leg je zo een mooie basis van gevarieerd eten. In de zomervakantie en de weekenden kun je tijdens de eetmomenten investeren in proberen en leren eten van nieuwe producten en een groter aanbod. En daar pluk je dan volgend school jaar weer de vruchten van.

Deze blog is geschreven door Healthy Ageing Architect Kim Schat – Hakkenes voor Kids First.