Marjanne Binsbergen verlaat na 27 jaar Kids First COP groep

17 juli 2018

Marjanne, pedagogisch medewerker bij peuteropvang Berend Botje, neemt deze week afscheid na een dienstverband van maar liefst 27 jaar. Zij wil graag het volgende met jullie delen:

“Beste collega’s , beste ouders,

Deze zomer zeg ik jullie vaarwel! Op donderdag 19 juli 2018 is mijn laatste werkdag. Ik ga gebruik maken van vervroegd pensioen.

Helaas kan ik niet iedereen met wie ik in mijn werk contact had persoonlijk groeten. Maar via deze weg wil ik jullie heel hartelijk danken voor alles wat ik heb ontvangen en geleerd. Dank voor je collegialiteit en dank voor het gestelde vertrouwen.

Mijn werk begon in 1989 bij peuterspeelzaal ‘Hans en Grietje’ in Beijum, als invalleidster.

In 1991 kwamen alle leidsters van peuterspeelzalen in de stad Groningen in dienst van het Centraal Orgaan Peuterspeelzalen (COP). Ik kreeg een vaste baan bij ’t Schippertje’ in Lewenborg. Daar heb ik 15 jaar met veel plezier gewerkt. Het werk bracht mij nog meer uitdagingen toen ik ging werken in Hoogkerk, een opleiding als SPEEL-trainer volgde en een jaar als SPEEL-coach aan het werk.

In 2007  mocht ik het werk in de Spel- & Opvoedwinkel overnemen en daarna als consulent mede vormgeven aan en werken vanuit het Centrum voor Jeugd en Gezin (2008 – 2012). Dat was een boeiende en leerzame periode. De laatste 6 jaar heb ik op De Speelhoorn, Klein Duimpje en voor Berend Botje gewerkt.

Toen ik nadacht over de voorbije jaren en hoe mooi en boeiend professioneel opvoeden is, kwamen de volgende woorden bovendrijven: geef kinderen wortels én vleugels! Dit komt uit een uitspraak van Goethe: ‘er zijn twee dingen die ouders hun kinderen moeten meegeven, wortels en vleugels’. Dat is al die jaren een basis geweest van waaruit ik heb gewerkt.

Wortels, dat gaat over je thuis voelen, veilig gehecht zijn, mogen zijn wie je bent, weten dat je erbij hoort, dat je gewenst bent. Opvoeders moeten daarbij betrouwbaar zijn.

En vleugels heeft te maken met: de ruimte krijgen om uit te proberen, ruimte voor creativiteit, zelf doen, even opstijgen om alles van een afstandje te bezien, je eigen weg mogen gaan, mogen zijn die je bent, vertrouwen krijgen.

Terugkijkend heb ik gemerkt dat wij ook als volwassenen elkaar wortels en vleugels kunnen geven. Dat geldt voor ons als collega’s onderling en ook wanneer je samen je kinderen opvoedt.

Ik dank jullie voor de momenten dat je mij wortels gaf en voor de ruimte die ik heb ervaren om mijzelf te zijn en ik mijn vleugels kon gebruiken.

Ik wens jullie dat je geniet van de omgang met je kinderen. Het ga jullie goed!

Marjanne Binsbergen”

Marjanne Binsbergen gaat met pensioen