Zonnestralen = smeren maar!

28 juni 2022

Zonnestralen = smeren maar!

De afgelopen weken heeft de zon zich weer volop laten zien en hopelijk komen er nog veel zonnige dagen aan! Daarmee is het tijd om het insmeren tegen de zon weer eens onder de loep te nemen. Want je kind insmeren tegen de zon is ontzettend belangrijk en niet voor niets één van de thema’s van de gezonde kinderopvang. Ook op de locatie van jouw kinderopvang wordt er goed gesmeerd.
Huidkanker is een groeiend probleem in Nederland en in de meeste gevallen een gevolg van blootstelling aan uv-straling. Een thema om serieus te nemen dus.

3 x 30 regel

Het is niet zo ingewikkeld om met insmeren van zonnebrandcrème aan de slag te gaan. Het belangrijkste is dat we proberen te voorkomen dat kinderen verbranden. Gebruik hiervoor de 3 x 30 vuistregel als ezelsbruggetje:

  1. langer dan 30 minuten naar buiten; smeren maar!*
  2. factor 30 of hoger
  3. 30 minuten van tevoren insmeren

Herhaal dit bij langdurig buitenspelen elke 2 uur.
* Let op! Bij een hogere zonkrach tis het belangrijk om ook te smeren wanneer je korter dan 30 minuten naar buiten gaat.

Zonkracht

Over het algemeen is de zonkracht het sterkst tussen 12:00 en 15:00 uur. Wanneer je het zeker wilt weten, kun je ook per dag zien wat de verwachte zonkracht is op de website van het KNMI.
De hoeveelheid UV varieert tussen 1 (zeer weinig) naar 8 (maximale) zonkracht.

Een beetje UV is ontzetten goed voor ons, het maakt vitamine D aan. Er is dan ook geen reden om buitenspelen te vrezen vanwege de zon. Zolang we onze kinderne er goed tegen beschermen, houden we buiten spelen de hele zomer fijn en gezond. Haal de zonnebrandcrème in huis, plaats ze op strategische plekken en zorg dat je altijd een tube bij de hand hebt. Er zijn ook handige kleine verpakkingen te koop die je in de schooltas kunt doen. Zo hebben kinderen zelf ook altijd iets bij zich.

 

Houdbaarheid van zonnebrandcrème

Zonnebrandcrème heeft een houdbaarheidsdatum; grote kans dat de crème van vorig jaar niet meer houdbaar is! Je kunt dit controleren door te kijken naar de PNO (periode na opening) dit is een icoontje van een klein geopend postje met een getal en letter er in. 6M betekent dat de tube te gebruiken is tot 6 maanden na opening. Daarbij moet de tube ook op een koele, droge en donkere plek bewaard zijn. Een tube die vorig jaar de hele zomer in de zwemtas heeft gezeten en op het picknickkleedje, is dus dit jaar niet meer te gebruiken.

Leren smeren

Leer je kinderen op jonge leeftijd het belang van goed insmeren. Geef zelf het goede voorbeeld door zelf ook regelmatig te smeren. Dan geef je kinderen iets mee waar ze de rest van hun leven profijt van hebben!

Deze blog is geschreven door Healthy Ageing Architect Kim Schat – Hakkenes voor Kids First.