Frida Kahlo inspireert kinderen Kids First

17 februari 2022

Frida Kahlo inspireert kinderen van Kids First bij het werken aan een kunstwerk. Niet zomaar een kunstwerk; een heuse Casa de BSO en een zelfportret, in opdracht van het Drents Museum. 

Elk kwartaal staat er in het kader van Super Kids een nieuw thema centraal, tot en met maart komt ‘muziek en cultuur’ aan bod. Kids First en het Drents Museum slaan de handen ineen om kinderen in aanraking te brengen met kunst.  Zo maken alle kinderen op de BSO’s in de provincies Drenthe, Groningen en Friesland in opdracht van het Drents Museum twee kunstwerken: een zelfportret, gebaseerd op de beroemde zelfportretten van Frida Kahlo. Zowel Kahlo als de kinderen proberen daarin hun waarde vast te leggen. En een ‘Casa de BSO’, waar de creativiteit de vrije loop krijgt en er ‘kamers’ gevuld worden met elementen voor een unieke BSO-opvanglocatie.

“We vinden het heel belangrijk de kinderen iets mee te geven, waar ze de rest van hun leven profijt van hebben” vertelt Esther Ottens, communicatieadviseur bij Kids First. “Enerzijds is dat de aanraking met het museum waar zij door de kunst geïnspireerd, geëmotioneerd en creatief ontwikkeld raken. Anderzijds de ontwikkeling die zij doormaken door te reflecteren op zichzelf bij het maken van een zelfportret. Ze leren daarmee hun eigen identiteit te ontwikkelen en te waarderen. ” vervolgt Ottens.

Wedstrijd

In samenwerking met het Drents Museum is er een wedstrijd uitgeschreven. De BSO-groep die het meest bijzondere kunstwerk maakt, zal worden uitgenodigd door het Drents Museum. De kinderen kunnen dan hun eigen kunstwerk bekijken in het museum en een expositie van dichtbij bewonderen. De rondleiding zal worden verzorgd door een medewerker van het Drents Museum.

Expositie Kids First

Op de BSO-locaties realiseren de kinderen daarnaast hun eigen expositie. “Alle zelfportretten krijgen een plek op de locatie, waar ouders als ware museumbezoekers de kunstwerken kunnen aanschouwen. Uiteraard met in achtneming van de geldende coronamaatregelen. Op sommige locaties hangen we de werken op bij de ramen, zodat ouders ze in de buitenlucht kunnen bekijken” aldus Ottens.

Frida Kahlo

Frida Kahlo is één van de bekendste en meest geliefde kunstenaars ter wereld. Haar indrukwekkende kunstwerken, opvallende verschijning, roerige leven en bijzondere levensstijl doen Kahlo uitgroeien tot een wereldwijd icoon én cultfiguur. Frida inspireert wereldwijd oud en jong, zo ook de kinderen van kinderopvangorganisatie Kids First.

De tentoonstelling Viva la Frida! is verlengd en is tot en met 18 april te bezichtigen in het Drents Museum! De kunstwerken op de locaties van Kids First zijn tot en met maart te bekijken.