Frida Kahlo inspireert kinderen Kids First

17 februari 2022

Op alle buitenschoolse opvang (BSO) locaties van Kids First werken kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 12 jaar aan een kunstwerk. Niet zomaar een kunstwerk; een heuse Casa de BSO en een zelfportret, in opdracht van het Drents Museum. Het werk is geïnspireerd op kunstenares Frida Kahlo.

Elk kwartaal staat er een nieuw thema centraal tijdens Super Kids, tot en met maart komt ‘muziek en cultuur’ aan bod. Kids First en het Drents Museum slaan de handen ineen, om kinderen in aanraking te brengen met kunst.  Zo maken alle kinderen op de BSO’s in de provincies Drenthe, Groningen en Friesland in opdracht van het Drents Museum twee kunstwerken: een zelfportret, gebaseerd op Frida Kahlo haar beroemde zelfportretten. Zowel Kahlo als de kinderen proberen daarin hun  intrinsieke  waarde vast te leggen. En een ‘Casa de BSO’, waar de creativiteit de vrije loop krijgt en er ‘kamers’ gevuld worden met elementen voor een unieke BSO-opvanglocatie.

“We vinden het heel belangrijk de kinderen iets mee te geven, waar ze de rest van hun leven profijt van hebben” vertelt Esther Ottens, communicatieadviseur bij Kids First. “Enerzijds is dat de aanraking met het museum waar zij door de kunst geïnspireerd, geëmotioneerd en creatief ontwikkeld raken. Anderzijds de ontwikkeling die zij doormaken door te reflecteren op zichzelf, bij het maken van een zelfportret. Ze leren daarmee hun eigen identiteit te ontwikkelen en te waarderen. ” vervolgt Ottens.

Wedstrijd
In samenwerking met het Drents Museum is er een wedstrijd uitgeschreven. De BSO-groep die het meest bijzondere kunstwerk maakt, zal worden uitgenodigd door het Drents Museum. De kinderen kunnen dan hun eigen kunstwerk bekijken in het museum en een expositie van dichtbij bewonderen. De rondleiding zal worden verzorgd door een medewerker van het Drents Museum.

 

Expositie Kids First
Op de BSO-locaties realiseren de kinderen daarnaast hun eigen expositie. “Alle zelfportretten krijgen een plek op de locatie, waar ouders als ware museumbezoekers de kunstwerken kunnen aanschouwen. Uiteraard met in achtneming van de geldende coronamaatregelen. Op sommige locaties hangen we de werken op bij de ramen, zodat ouders ze in de buitenlucht kunnen bekijken” aldus Ottens.

Frida Kahlo
Frida Kahlo is één van de bekendste en meest geliefde kunstenaars ter wereld. Haar indrukwekkende kunstwerken, opvallende verschijning, roerige leven en bijzondere levensstijl doen Kahlo uitgroeien tot een wereldwijd icoon én cultfiguur. Frida inspireert wereldwijd oud en jong, zo ook de kinderen van kinderopvangorganisatie Kids First.

De tentoonstelling Viva la Frida! is verlengd en is tot en met 18 april te bezichtigen in het Drents Museum! De kunstwerken op de locaties van Kids First zijn tot en met maart te bekijken.

]