In het Drents Museum bevindt zich “Het Poppenhuis”

10 mei 2022

Het ‘Poppenhuis’ brengt je naar het Drenthe van de 18de eeuw. Een tijd waarin pruiken in de mode waren en er nog geen elektriciteit was. Communicatie ging via postduiven en etiquette voerde de boventoon. Een bezoek aan dit huis is een belevenis voor jong en oud: een historische ontmoeting met de wereld van 250 jaar geleden, die je niet snel vergeet! (Drentsmuseum.nl)

Op 10 mei werden de kinderen van BSO Westerburcht, als winnaars van de Casa Kids First challange, in Het Poppenhuis rondgeleid door Rolina van Lier. Rolina was de vrouw van Johannes van Lier, die rond 1777 de hoogste baas van de belastingen was in Drenthe. Johannes en Rolina woonden destijds in dit huis met hun kinderen en bedienden.

Rolina vertelde over hoe hun leven er aan het eind van de 18e eeuw ongeveer uitzag. Wat was er toen hetzelfde en wat was anders dan nu? De kinderen luisterden met grote belangstelling! Wist je dat de mensen in die tijd geen water dronken? Nee het water kwam uit de grachten waarin bijvoorbeeld ook de stronttonnetje werden geleegd . .  Water, daar werd je ziek van. In plaats daarvan dronk men bier! En zo waren er nog heel veel andere leuke weetjes. De kinderen hebben genoten!