Rookvrije Generatie op meer locaties

6 oktober 2022

Wethouder Ans Grimbergen en Marlies Weghorst van kinderopvangorganisatie Kids First COP groep plaatsten donderdag 6 oktober 2022 een stoeptegel ‘Rookvrij, op weg naar een rookvrije generatie‘. Samen met de kinderen is de tegel neergelegd bij de peuter– en buitenschoolse opvang van Kids First bij OBS Braskörf in Veendam.

Iedereen is blij met de nieuwe tegel

De gemeente vindt het belangrijk dat kinderen kunnen spelen in een gezonde en veilige omgeving en zet zich in voor een rookvrije generatie. Dit doen we bijvoorbeeld door de plekken waar kinderen komen rookvrij te maken zoals speelplekken bij scholen, sportverenigingen en Wijk Ontmoetings Plaatsen. Daarnaast zet de gemeente zich in om rokers te helpen te stoppen met roken.

 

Goede voorbeeld

De kinderen krijgen uitleg

Uit onderzoek is gebleken dat het zien roken van anderen, kinderen aanzet om later zelf te gaan roken. Kinderen kopiëren namelijk gedrag van anderen. Een rookvrije omgeving maakt kinderen weerbaarder om later zelf niet te gaan roken. Wethouder Ans Grimbergen: ‘Kinderen hebben recht op een gezonde omgeving. Met het rookvrij maken van speelplekken willen wij kinderen een schone en gezonde speelplek aanbieden. Het is aan ons als volwassenen om het goede voorbeeld te geven en te zorgen voor onze en hun gezondheid door niet te roken.’

Pedagogisch coach Marlies Weghorst van Kids First ondersteunt het initiatief van harte: ‘Kids First geeft kinderen graag iets mee waar ze de rest van hun leven iets aan hebben. Rookvrij opgroeien is een essentieel onderdeel, waar we ons hard voor maken. We zijn al jaren aangesloten bij de Rookvrije Generatie. Hierdoor zijn al onze 140 opvanglocaties rookvrij. Dat houdt in dat er niet gerookt wordt in en rondom de locaties van Kids First. Een mooier cadeau kun je een kind niet geven, als je het mij vraagt”. Met het plaatsen van deze stoeptegel laten Gemeente Veendam en Kids First zien samen aan de weg te bouwen voor een rookvrije toekomst.